"> Поради у догляді за виноградом восени

Поради у догляді за виноградом восени

Основна мета догляду восени – підготовка до зимівлі. Починають її вже з кінця літа. Серед найважливіших операцій є полив, обрізка, удобрення, захист, мульчування і укриття.

Остання грона винограду була зірвана з лози і можна подумати, що час залишити виноград в спокої до наступного сезону, але ні. Починається важливий етап - осінній догляд, без якого рясні врожаї будуть неможливими, адже лоза, після того як отплодоносить, стає слабкою, всі сили витрачені на дозрівання ягід.


Полив

Рясний вологозарядний полив винограду забезпечить його такою важливою поживною вологою перед зимою. Це вкрай необхідно, оскільки просочена вологою земля менше промерзає і не дає вимерзнути корінню винограду. Та й лоза після рясного поливу восени проснеться раніше. При поливі враховуйте склад вашого ґрунту. Якщо в ньому велика кількість піску, то під кожен кущ винограду необхідно буде вилити не менше 50 літрів води. Якщо ж ґрунти чорноземні, то вдвічі менше. Щоб зекономити на кількості води, навколо кожного куща можна вирити канаву глибиною біля 10 см. Так вода буде надходити безпосередньо під коріння, не розтікаючись по всій ділянці. 

Обрізка

Як тільки ви зберете весь врожай і опаде все листя, час починати обрізку лози. Осінній догляд має містити цей досить важливий етап, адже він направлений не лише на підготовку винограду до зими, а й на його вирощування в цілому. Неправильно обрізана лоза винограду навряд чи дасть гарний врожай, тому слід підходити до цього процесу вкрай зважено. Для початку необхідно навчитися правилам та техніці осінньої обрізки виноградної лози, а вже потім братися за інструмент.

Удобрення

Після гарного врожаю винограду необхідно відновитися і в цьому неабияк допомагають якісні добрива. Краще за все вносити добрива саме восени. Щоб перезимувати і весною піти в активний ріст, винограду буде потрібна велика кількість поживних речовин. Якщо ви внесете добрива весною, виноград просто не встигне поглинути всі необхідні йому мікроелементи. Тому краще потурбуватися про це восени. Вносити потрібно виключно форфорно-калійні добрива, а азотні краще залишити на весну.

 

Захист

Лозі потрібен захист не лише весною в період активної вегетації, але і в період спокою. Тому захист обов’язково входить в осінній догляд. Для цього після збирання врожаю, опадання листя і повного закриття бруньок необхідно лозу обробити. Найчастіше для цього використовують залізний купорос. Окрім боротьби зі шкідниками, він попереджає виникнення плісняви та гнилі під укриттям в період коливання температур. Якщо лоза сильно хворіла, то до розчину залізного купоросу можна додати мочовину. Вона знищить личинки комах, якщо вони встигли там завестися. Розчином залізного купоросу потрібно досить якісно обробити лозу з усіх боків і землю під нею.

Мульчування

Коли заходить мова про осінній догляд, треба пам'ятати не лише про захист і добрива, але й про мульчування винограду. Це чудовий захист від вимерзання, тому не варто його ігнорувати. Для цього можна використовувати перепрілий компост, траву, тирсу, попіл чи вугілля. Також використовуються і неорганічні матеріали. 

Укривання на зиму

Більшість сортів винограду можуть з легкістю витримувати морози до -20°С, але якщо це прогнозована стабільна температура. Якщо ж погода нестабільна, із заморозками, відлигами, налипанням мокрого снігу на лозу, то вона може нанести велику шкоду. Щоб мінімізувати агресивний вплив навколишнього середовища, виноград обов’язково треба укривати на зиму. Це один із найважливіших етапів, без якого правильний осінній догляд неможливий. Як правильно укрити виноград? Для цього необхідно зняти лозу з опор, викласти на землю і поверх накрити ялинковим гіллям. Далі над викладеним виноградом встановлюють парникові дужки і накривають їх поліетиленом. Таким чином весь виноград знаходиться в тунелі і йому не страшний ніякий мороз. Зверніть увагу, що виходи з тунелю закривати не потрібно, щоб лоза провітрювалась і загартовувалася. Але якщо очікується дійсно великий мороз, нижче -15°С, то на цей час входи краще закрити. 

Якщо ви проведете осінній догляд як слід, то наступний врожай винограду вас точно потішить. 

Інші новини категорії

TO_TOP