"> Лохина: користь, посадка, догляд, поради

Лохина: користь, посадка, догляд, поради

Лохина – це ягода, яка має безліч корисних властивостей. В її складі міститься вітаміни А, Е, С, К, РР, Р та групи В. Вона багата магнієм, кальцієм, фосфором, натрієм, залізом і калієм

У лохини, як і у всіх ягодах фіолетового кольору, містяться антоціани. Це речовини, що пригнічують розвиток ракових пухлин та уповільнюють процеси старіння. Однак у лохини їх набагато більше, ніж в інших рослинах.

 

Завдяки своєму цінному складу лохина позитивно впливає на організм:

  • покращує метаболізм;
  • підвищує імунітет;
  • зміцнює капіляри;
  • покращує концентрацію уваги;
  • знижує шкідливий холестерин у крові;
  • знижує ризик відшарування сітківки;
  • є засобом для профілактики атеросклерозу та гіпертонії;
  • бореться із вільними радикалами в організмі;
  • знижує рівень цукру.

Лохина, як і більшість ягід є придатною для заморожування, тому взимку з неї можна приготувати компот, жиле чи джем. Вживання свіжих, сухих та заморожених ягід захищає очі від глаукоми та катаракти, а також довго зберігає гостроту зору.


Лохина – коли і де садити?

Лохину висаджують як осінню, так і весною. Проте весною температури вищі, тому ймовірність підмерзання саджанців буде меншою.

Також важливо відмітити, можливо ви помічали, що саджаючи один і той же сорт лохини в різних місцях, один був солодким, а інший – кислим. Це пов’язано з тим, що лохина - це рослина, яка любить сонячні промені, тому якщо її посадити в сонячному місці, де менше вітру – то ягоди будуть солодшими, якщо в тіні – кислими та їх кількість буде не великою.

Перед тим як саджати цю рослину варто визначитися, який сорт ростиме найкраще. Так, у районах, де клімат прохолодніший краще саджати низькорослі сорти лохини,  а там де спекотне літо - вирощувати різні сорти садової лохини. При виборі саджанців надавайте перевагу тим, що мають добре розвинене кореневу систему, пагони та з висотою куща – до 80 см.

У корінні цієї ягоди присутній мікрозим – це коли коренева система рослини обплутана грибними нитками і немає поглинаючих органів, тому вона погано сприймає розроблену землю. Основним провідником поживних речовин до рослини є грибниці. Тому її краще садити в торф'яно-суглинні, торф'яно-піщані чи гарно дреновані ґрунти.


Особливості посадки лохини

Саджаючи лохину можна підкислити ґрунт, додавши торф. З ним можна змішати також тирсу, кору та хвою.

Місце для висаджування слід підготувати завчасно – за 2-3 тижні до посадки. Це потрібно для того, аби за цей період ґрунт встиг осісти. Стінки та дно ями варто розпушити перед посадкою, щоб вони пропускали повітря до коріння.

Перед тим як саджати лохину, її слід разом з контейнером опустити у воду на чверть години. Після цього потрібно дістати з води та розправити коріння.

Садити в яму слід на 5 чи 6 см нижче, аніж коли лохина росла в контейнері.

Лохина присипається ґрунтом таким чином, щоб її коренева шийка була під землею на 3 см.

Залежно від кущів обирається і відстань між ними:

  • Низькі кущі – від 0,3 до 0,5 м
  • Середні кущі – від 0,7 до 1 м
  • Високі кущі – від 1,2 до 1,5 м

Після присипання ґрунтом її варто полити та вкрити поверхню тирсою (мульчувати) - це допоможе в майбутньому вберегти рослину від бур’янів та вбереже коріння від низьких температур.


Ключові етапи догляду за лохиною

Як і будь-яка рослина лохина потребує удобрення. Перше удобрення варто зробити до розпускання бруньки. Рекомендовано використовувати комплексні добрива, оскільки в своєму складі вони містять багато макро – і мікроелементів з яких лохина може ввібрати ті, які їй необхідні найбільше.

Декілька разів на сезон слід розпушувати ґрунт, проте занадто глибоке розпушування може призвести до пошкодження кореневої системи, тому краще проводити на рівні не більше 8 см, так як коренева система лохини розміщена за 15 см від поверхні.

Лохина – рослина, що не любить спеку, тому можна використовувати крапельний полив або поливати 2-3 рази в тиждень по 1 відру на дорослий кущ по 2 прийоми: рано та ввечері. Проте слід відзначити, що слід дотримуватися балансу під час поливу, тому що надмірна кількість води може призвести до її застою і вона може загинути.

Вирощування лохини – це легко! Головне – баланс у всьому!

 

 

Інші новини категорії

TO_TOP