"> З ЧАРІВНИКОМ не хворіють! Здорові томати на вашому городі

З ЧАРІВНИКОМ не хворіють! Здорові томати на вашому городі

Садівникам регулярно доводиться боротися з різними хворобами і шкідниками томатів. Навіть при ретельному догляді можна втратити більшу частину врожаю через вплив патогенів. Віруси, бактерії та грибки можуть шкодити рослинам, вирощеним як на відкритому ґрунті, так і в теплиці.

Хвороби у культур розвиваються поступово, тому дачник часто не може виявити проблему на ранній стадії. Щоб запобігти зараженню, проводять профілактичне обприскування ще до появи перших симптомів.

 

Розглянемо найбільш розповсюджені захворювання томатів.

Фітофтороз

Небезпечне і, на жаль, поширене захворювання, що викликається грибком Phytophthora, пошкоджує всі надземні частини культури, включаючи плоди.

Характерні симптоми фітофторозу: коричневі плями на листках, плодах і поганах. Захворювання швидко поширюється, знищуючи рослини. Плоди загнивають, передчасно обпадають, стають непридатними для вживання.

Перші ознаки фітофторозу можна побачити вже в квітні-травні (при вирощуванні культури під укриттям) і в кінці червня (при вирощуванні на відкритому ґрунті). Грибок прогресує на фоні підвищеної вологості та різких температурних змін. Протягом декількох днів фітофтора може привести до загибелі рослин і навіть всієї плантації (втрата урожаю може становити до 90%).

Боротьба з фітофторозом полягає в профілактичній обробці кущів. Обприскування хімічними засобами проводять до появи симптомів. Сильнодіючі препарати допомагають впоратися і з хворобою (навіть при значних ураженнях рослин).

Альтернаріоз

Не менш небезпечний для томатів. Захворювання викликаються грибами роду Alternaria. Перші ознаки хвороби можуть з'явитися у молодих рослин (через 2 тижні після висадки на городі), але частіше альтернаріоз зустрічається на старіших кущах, особливо низькорослих. Помідори, вирощені на відкритому повітрі, більш схильні до захворювання (патогени вражають листя, стебла і плоди).

Симптоми хвороби: поява темних плям на листках, навколо яких з’являється жовта оболонка. Темно-коричневі і навіть чорні плями на помідорах також можуть утворитися.

Найбільш швидко грибок розвивається у вологу теплу погоду. Щоб звести до мінімуму виникнення альтернаріозу, дотримуються агротехнічних умов, підтримують життєздатність рослин, захищають культуру хімічними засобами.

Що робити, щоб помідори залишалися здоровими?

Для захисту томатів від хвороб використовують фунгіцид Чарівник від ProtectON.

Профілактичне обприскування проводять не чекаючи появи ознак хвороби. Обробку кущів проводять з інтервалом 7-10 днів. Для досягнення максимальної ефективності рівномірно обприскують наземну частину культури. Максимальна кількість обробок - 3.

Основні переваги препарату:

• Підходить як для профілактики, так і лікування наявних хвороб навіть за несприятливих погодних умов
• Містить 3 активних компонента з різним механізмом дії, тому є відмінним засобом для боротьби зі збудниками
• Не тільки бореться з хворобами, а й підвищує врожайність
• Нетоксичний для бджіл та птахів

Хвороботворні інфекції представляють серйозну загрозу для врожаю. Щоб не допустити їх розвиток, важливо своєчасно обробляти томати. Відмову від обприскування можна порівняти з відмовою від прийому ліків під час хвороби.

Інші новини категорії

TO_TOP