"> Як позбутись колорадського жука?

Як позбутись колорадського жука?

Колорадський жук – один з найпопулярніших шкідників на картоплі, томатах, перцях, баклажанах та інших пасльонових культурах.

ІСТОРІЯ ПОХОДЖЕННЯ

Історія його походження розпочинаються з Мексики, адже у 1824 році він вперше з’явився там у північних районах. У зв’язку з міграцією населення з Мексики до США  колорадський жук поступово почав з’являтися в штатах Колорадо і Небраска. Після того, як його вивили на листях картоплі в штаті Колорадо, започаткувалася і його назва – колорадський жук.

Згодом він досяг і узбережжя Атлантичного океану, а з початком Першої світової війни пильність за його розповсюдженням знизилася і жук потрапив до країн Європи. В Україну ж він потрапив у 50-60 роках 20 століття через ураган на Балтійському морі.

РОЗВИТОК

  1. Яйця.

Яйця колорадського жука розвивають протягом одного-двох тижнів за сприятливих погодних умов: температури 18-22 °C та вологості 60-70%. У випадку якщо температура нижче вказаної їх розвиток зупиняється.

  1. Личинки.

Після виходу зі стадії яйця вони з’їдають власні оболонки та інші яйця. В цей етап у них починається харчування листям картоплі та інших пасльонових культур протягом 14-24 днів.

  1. Лялечка.

На цьому етапі відбувається їх поглинання в ґрунт. Їх поглинання складає 8-20 см. Після цього вже наступні два тижні вони розвиваються під землею.

  1. Імаго.

Перше покоління молодих колорадських жуків починає з’являтися в червні-липні. Через тиждень чи два самки активно розпочинають відкладати яйця. В цей же період велика частина жуків ховається в ґрунт, де вони починають зимування, що є небезпечним для наступного сезону.


ПРОФІЛАКТИКА ПОЯВИ

Ранньою весною варто розпочати профілактику колорадського жука для зменшення його кількості:

  1. Слід зробити глибоке підгортання, що знищить яйця шкідників на листках.
  2. Прополення ґрунту глибиною 10-15 см дасть можливість позбутися лялечок, які знаходяться у верхньому шарі.

Осінню при ранньому оранні земельної ділянки, нижня частина ґрунту переміщується на верх, відповідно всі шкідники також, що дає можливість при настанні холодів їм замерзнути та загинути.

Найкращий період для обробітку рослин проти колорадського жука – поява личинок на картоплі, коли вони відроджуються та розповсюджуються по всьому листку. Дорослі ж жуки можуть перелетіти на інший кущ, що значно ускладнює обробіток, тому основна боротьба ведеться на етапі личинок. Обприскування на цьому етапі дозволить мінімізувати кількість обробок в майбутньому.

Для попередження появи нових шкідників на рослинах можна використовувати препарати, що впливають на нервову систему комахи та розвивають параліч і конвульсії:

Всі препарати мають тривалий період захисту від шкідників та безпечні для корисних комах та комах-запилювачів.

Крім цього вони мають широкий спектр дії та можуть використовуватися й для інших культур, що є дуже зручним при обробці земельної ділянки:

  • РАТИБОР БІО – картопля, баклажани, томати, яблуня, слива, цибуля та цукровий буряк.
  • КОРАГЕН – картопля, томати, кукурудза, яблуня, соя, соняшник, виноград та ріпак.
  • АМПЛІГО – картопля, томати та яблуня.
  • ПРОВАНТО ВЕРНАЛ – картопля, томати, виноград, суниці, персик, вишня, черешня, цибуля, часник, капуста.

Дотримуйтесь норм використання та Ваш город неодмінно позбудеться від небажаних шкідників!

 

Інші новини категорії

TO_TOP